Het MIRT staat voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport en heeft betrekking op het ruimtelijk fysieke domein, zoals wegen en bruggen. In het MIRT zijn projecten en programma’s opgenomen waarbij het rijk samen met de regio werkt aan de ruimtelijke inrichting van Nederland.
MIRT-Procedure
De MIRT-procedure heeft tot doel om in samenspraak met de omgeving te komen tot een slimme, duurzame en klimaatbestendige oplossing. Dit wordt gedaan door de opgave breed te onderzoeken en een inzichtelijke afweging te maken
In het MIRT werken rijk, decentrale overheden (provincies, gemeenten, vervoerregio’s, waterschappen), maatschappelijke organisaties en bedrijven samen om de concurrentiekracht, bereikbaarheid en leefbaarheid van Nederland duurzaam te ontwikkelen. Partijen zetten in op duurzame, ecologisch, maatschappelijk en bedrijfsmatig verantwoorde investeringen, waarin voldoende rekening gehouden wordt met toekomstige ontwikkelingen zoals klimaatverandering. Daarbij wordt gekeken waar ruimtelijk-economische, water- en mobiliteitsopgaven elkaar raken en duurzaam kunnen versterken. Zo benutten partijen elkaars ambitie, daadkracht en kennis en wordt tot betere oplossingen gekomen. Dit is hard nodig. Want de opgaven zijn complex, de ruimte is schaars en de toekomst onzeker. Partijen hebben elkaar nodig om de vraagstukken strategisch en integraal aan te pakken. Dit gebeurt op basis van een gezamenlijke analyse. Creatief en innovatief, in oplossingen en in onze manier van (samen)werken. Iedereen draagt hieraan bij vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Samen worden plannen van papier naar de uitvoering gebracht.
MIRT-procedure Suurhoffbrug
In 2016 is gestart met de MIRT-procedure voor de Suurhoffbrug. Momenteel bevindt de procedure zich in de Verkenningsfase van het MIRT.
In het najaar van 2016 is in het BO MIRT Zuidvleugel besloten om een integrale verkenning naar een nieuwe weg- en spoorverbinding te starten. De verkenning is integraal om voor alle vervoerwijzen (weg, water en spoor) de meest toekomstvaste en veilige oplossing te onderzoeken
Op 12 oktober 2017 heeft minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen de Startbeslissing genomen voor deze integrale MIRT-verkenning naar van vervanging van de Suurhoffbrug
In 2018 is gestart met de voorbereiding van de MIRT-verkenning: het projectteam is samengesteld, en de uitvraag aan de onderzoeksbureaus is gedaan. Dit heeft geresulteerd in een goed voorbereide start van de analytische fase van de MIRT-verkenning in het vierde kwartaal van 2018.
De MIRT-Verkenning Suurhoffbrug duurt maximaal 2 jaar. Deze fase moet informatie opleveren die nodig is om een definitieve voorkeursbeslissing te nemen en een besluit over het vervolg. De Verkenning bestaat uit vier fasen: start, analyse, beoordeling en besluitvorming. Momenteel bevindt de Verkenning zich in de analytische fase.
In de analytische fase worden de volgende stappen worden doorlopen:
Op basis van alle “theoretisch denkbare” ideeën wordt een groslijst met alternatieven opgesteld.
Samen met stakeholders wordt tijdens het eerste ontwerpatelier deze groslijst aangevuld met extra alternatieven.
De circa 10 meest haalbare/realistische alternatieven worden nader onderzocht. Per alternatief wordt een factsheet opgesteld.
Tijdens het tweede ontwerpatelier wordt de beoordeling van de circa 10 alternatieven besproken en aangevuld.
De analytische fase gaat over in de beoordelingsfase. In deze fase worden de circa 3 meest kansrijke alternatieven verder uitgewerkt. Deze uitgewerkte alternatieven worden op verschillende criteria beoordeeld. Tot slot wordt het bestuurlijk advies ten aanzien van het voorkeursalternatief voorgelegd aan de minister, dit is de besluitvormingsfase.
Na het besluit van de minister wordt het gekozen voorkeursalternatief nader uitgewerkt en geoptimaliseerd. De ontwerpen worden in detail uitgewerkt en de bijbehorende onderzoeken worden uitgevoerd, evenals en gedetailleerde kostenraming.